+31 (0) 88 22 66 400 info@thevrroom.com

Met vr-bril stapt opgenomen ziek kind zo in de achtbaan

Zieke kinderen in het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht hebben dankzij Make-A-Wish kunnen ‘ontsnappen’ aan het ziekenhuis door met de speciale bril in de virtuele wereld te stappen. De meeste patiëntjes bezochten zo een dierentuin of maakten een ritje in de achtbaan.

De 2-jarige Sienna ging diepzeeduiken. Iets dat ze met haar spierziekte in de echte wereld nooit zou kunnen. Het meisje geniet met volle teugen van de vissen en het koraal om haar heen. Volgens haar moeder is zij normaal gesproken bang voor het onbekende, maar vanonder de grote zwarte vr-bril verschijnt al snel een flauwe glimlach. ,,Je ziet haar rustig worden”, fluistert haar verpleegkundige.

Levensgevaarlijk

Sienna kan op deze manier dingen beleven die ze later never nooit in haar leven zou kunnen doen
Moeder Sienna

Sienna’s moeder kijkt enthousiast toe. ,,Ik vind dit heel bijzonder, echt geweldig. Sienna kan op deze manier dingen beleven die ze later never nooit in haar leven zou kunnen doen. Een achtbaan is bijvoorbeeld levensgevaarlijk voor haar. Het is toch super dat zij dit met vr wel kan ervaren.”

Voor de mensen van goede doelen organisatie Make-A-Wish en het Utrechtse bedrijf The VR Room is het bijzonder dat zij de kinderen deze bijzondere virtuele ervaring kunnen geven. Verpleegkundigen, artsen en ouders genieten net zo hard mee. Een deel wil het zelf meemaken en doet eveneens een speciale vr-bril op. ,,Een moeder zou normaal gesproken nooit in een achtbaan durven. Nu wilde zij het toch even proberen. Haar dochter gaf haar aanwijzingen en stelde haar gerust”, aldus Karin van Make-A-Wish.


Een 5-jarig ziek meisje wijst naar een krokodil die ze denkt te zien dankzij een speciale bril. In het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis kregen zij en andere patiëntjes vandaag de kans om met een virtual realitybril onder andere door een dierentuin ‘te wandelen’. © Koen Laureij

Dingetje

Samen met een collega ging zij met een paar brillen naar kinderen toe die de afdeling niet konden verlaten. Brent van 8 jaar mocht dat eigenlijk ook niet, maar sloop onder het raam van de verpleegkundigen door, met de infusen achter zich aan. Hij moest en zou in de tijdelijke ‘vr-stand’ beneden een virtueel uitje ervaren. Volgens zijn moeder is de digitale wereld echt zijn dingetje. ,,Dat komt omdat hij vanaf zijn vierde al op bed ligt.” Op die leeftijd werd voor het eerst kanker bij de jongen geconstateerd. Nu ligt hij in het WKZ omdat hij bovenop de slopende ziekte een bacterie-infectie heeft gekregen.

Hij fleurt helemaal op met de bril op zijn hoofd. Zijn wangen kleuren rood. Hij mag meerdere filmpjes proberen. Duiken, een achtbaan, een spel en hij stond even op het podium van musical de Lion King.

Een jongen met een grote hoofdwond duikt onder water. ,,Dat is gaaf, want ik mag de komende weken helemaal niet zwemmen.”

Bron Algemeen Dagblad: http://www.ad.nl/utrecht/met-vr-bril-stapt-opgenomen-ziek-kind-zo-in-de-achtbaan~a4f38945/