+31 (0) 88 22 66 400 info@thevrroom.com

Iedereen heeft ze, de ene persoon meer dan de ander. Vroeger zaten ze onder je bed, achter de gordijnen en kwamen ze tevoorschijn zodra de lamp uitging. Tegenwoordig zitten ze in je hoofd. We hebben het natuurlijk over angsten. Anno 2018 is de Virtual Reality technologie zover dat angsten verholpen kunnen worden door VR.

Angsten kunnen betrekking hebben op alledaagse dingen, denk hierbij aan claustrofobie, angst voor spinnen, pleinvrees, de tandarts en nog veel meer! Wat gebeurt er allemaal met het menselijk lichaam als angst om de hoek komt kijken? De adrenaline giert door je aderen, je hartslag schiet omhoog, je begint te zweten en ziet wat bleek. Angst is een natuurlijke reactie, dat verschilt per persoon en qua inhoud. Zo zijn er bijvoorbeeld sociale, lichamelijke of natuurlijke vormen die schrikreacties uitlokken.

Er is heel lang gedacht dat angsten alleen weg zouden gaan met behulp van medicatie. Niet iedereen is gecharmeerd van het idee om elke dag medicijnen te moeten slikken. Gelukkig is er een alternatief. Praten met een psycholoog, vertrouwenspersoon of juist je angsten overwinnen zijn effectieve voorbeelden. Je angsten onder ogen komen is misschien wel, hoe typisch ook, het engste van allemaal. Deze vorm van het aanpakken van je angsten wordt exposure therapie genoemd. Sinds kort is dit ook mogelijk met Virtual Reality en het werkt!

Zet die bril op!

Uit recente onderzoeken van de Vrije Universiteit, Universitair Medisch Centrum Groningen en de Parnassia Groep blijkt dat Virtual Reality therapie werkt bij verminderen, of zelfs verhelpen van angstklachten. Er deden 116 patiënten mee met het onderzoek tussen de standaardbehandeling en Virtual Reality cognitieve gedragstherapie en na 16 sessies waren de uitkomsten enorm!

Door het gebruik van een VR-headset worden er scenario’s geschetst waar angsten in voorkomen. Zo kan iemand met een VR- headset rondlopen op een plein om pleinvrees te verminderen, een druk café bezoeken tegen claustrofobie of arachnofobie overwinnen door in aanraking te komen met spinnen. In de virtuele wereld ervaren ze merendeels dat scenario’s waar men in de echte wereld bang voor is, er helemaal niet zijn of dat de angst verwachting helemaal niet optreedt.

De achterdocht bij de patiënten was bij de VR cognitieve gedragstherapie aanzienlijk verminderd en de angsten waren enorm afgenomen. Mensen waren minder bang en konden activiteiten uitvoeren die ze soms al jaren niet meer hadden gedurfd.

Overwin al je angsten

Bij de bovengenoemde therapie gaat het om exposure, het blootstellen aan de angst. Door de confrontatie aan te gaan went je lichaam aan de situatie en verminderd het de klachten. Acrofobie, beter bekend als hoogtevrees, is heel goed te behandelen met VR blijkt uit onderzoek. (Tara Donker, psychologe, 2017). Over de rand van een wolkenkrabber kijken is geen pret voor het menselijk lichaam. Het zenuwsysteem in combinatie met het endrociene systeem maakt het lichaam klaar voor actie in zo’n situatie. Dit wordt ook wel de fight or flight reaction van Walter Cannon genoemd. De vrijgekomen adrenaline boost geeft ons eigenlijk twee opties: vechten of vluchten. Met een VR headset wordt je voor het blok gezet. In de virtuele wereld sta je op het dak van een gebouw met een enorm uitzicht. Overal om je heen zie jij de hele stad van boven. Aan jou de keuze, hoe dicht stap jij naar de rand? Durf jij naar beneden te kijken? Overwin die angst! Het lijkt realiteit, maar dat is het niet. Zodra je de VR-headset afzet sta je weer in een bekende omgeving en dat is het mooie van de VR techniek.

VR You Ready?

Piekeren in bed, slaapproblemen, hoogtevrees of onzekerheden zijn onder andere symptomen van een angststoornis. Sommige angsten zijn soms heel herkenbaar en anderen juist niet. Ben jij nieuwsgierig geworden naar VR in combinatie met angstoverwinning? Kom dan langs bij The VR Room!

[wouter]