+31 (0) 88 22 66 400 info@thevrroom.com

De mensen die bij ons geweest zijn om Virtual Reality te ervaren zullen het ongetwijfeld zijn tegengekomen: het VR-filmpje. Het perfecte opwarmertje voor anderhalf uur VR-vermaak of misschien wel de makkelijkste toepassing van VR thuis: het VR-filmpje is inmiddels een zeer wijdverspreid fenomeen en dankzij websites als YouTube voor nagenoeg iedereen toegankelijk. Omdat het filmpje vaak ook de eerste ervaring van mensen in VR is, krijgen we heel vaak de vraag hoe dit nou precies. In deze blog zullen we dat kort, maar krachtig uitleggen.

Apparatuur

De meest brandende vraag over dit onderwerp is natuurlijk met welke onbetaalbare, intens geavanceerde apparatuur je dit soort filmpjes dan maakt. Het antwoord is als volgt: de mogelijkheden zijn oneindig en belangrijker nog: ook jij kan dit soort filmpjes maken. Je hebt al een 360 graden-camera voor 125 euro, maar je kan natuurlijk ook gek gaan en meteen een apparaat van 350 euro kopen. Word jij de nieuwste VR-vlogger?

360 graden visie

Als je dan die camera hebt wil je aan de slag, maar de regels voor VR filmen zijn wel net even anders dan normaal filmen. De VR-camera neemt op in 360 graden, wat betekent dat jij, je eventuele crew en al jullie apparatuur zichtbaar is. De kunst is dus om een goeie locatie uit te zoeken, je camera heel goed te plaatsen en goed na te denken over je lichtgebruik.

How to film?

Als je aan al deze voorwaarden hebt voldaan, volgt het daadwerkelijke filmen. Hoe je dit doet, is bepalend voor het effect wat jouw filmpje heeft op de kijker. Om echt een vette VR-ervaring te cre├źren wil je dat de kijker het gevoel heeft dat hij of zij beweegt in het filmpje. Om dit effect te bereiken kan je bijvoorbeeld zorgen dat je de camera bevestigt aan een drone, of iemand die ermee loopt. Je moet wel onthouden dat de drager van de camera dan altijd zichtbaar is in het filmpje, maar als je het goed doet kan dit voor een heel gaaf effect zorgen bij de kijker!

Resultaat!

Als je dan alles goed op film hebt staan en in elkaar hebt gemonteerd heb je als het goed is een supervet filmpje staan waar je als kijker helemaal in wordt opgezogen. Een goed filmpje, kan echt een ontzettende toevoeging zijn voor je VR-ervaring. Iedereen die ooit in de VR-rollercoaster heeft gezeten kan dat ongetwijfeld beamen ­čśë